Με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας, επιβεβαιώνοντας το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν. Με την απόφαση 781/2020 το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων.
Το χρονικό της υπόθεσης
Στην ουσία η απόφαση του Αρείου Πάγου, κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν, από την περιβόητη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο τη Μαρία Ψάλτη η οποία δεν δημοσίευσε ποτέ την -αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής- απόφαση, στην οποία μειοψήφισε. Ετσι είχε ανοίξει ο δρόμος για τον συμβιβασμό του Δημοσίου και τις “Ιερές Ανταλλαγές” ακίνητων-φιλέτων, δηλαδή το πολύκροτο σκάνδαλο που απασχόλησε για χρόνια – δικαίως όπως αποδεικνύεται περίτρανα- την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
H αρχική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, είχε δημοσιευτεί, τελικά, μετά από καθυστέρηση 4 ετών από τον τότε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου με παρέμβαση του τότε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Είχε προηγηθεί η – όψιμη- αποκάλυψη του σκανδάλου, μετα από πολύχρονες προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά και κινητοποιήσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Από το 2015 έκρινε τελεσίδικα το Εφετείο
Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής είχε κρίνει τελεσίδικα, υπέρ του Δημοσίου με την απόφαση 197/2015, απορρίπτοντας την Έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας της Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Κοινού του Πανάγιου Τάφου. Μάλιστα, όπως είχε αναφερθεί ήδη από τότε η διατύπωση της πολυσέλιδης απόφασης, “κλείδωνε” και την περίπτωση μελλοντικής προσφυγής στον Άρειο Πάγο, όπως και συνέβη.
Η ιστορική και αμετάκλητη απόφαση πιστοποιεί με οριστικό χαρακτήρα τόσο την ουσία όσο και τις προεκτάσεις του σκανδάλου αφού το Δημόσιο αντάλλαξε ακίνητα-φιλέτα με τη Μονή Βατοπεδίου για μια έκταση που ποτέ δεν της ανήκε. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δημόσιο, και στις παρεμφερείς υποθέσεις που έχει κρίνει.